Bary
Bary orientalne
Karczmy regionalne
Kawiarnie i cukiernie
Pizzerie
Potrawy regionalne
Puby
Restauracje
 
 
Znaleziono wpisów: 30
opcje sortowania:
sortuj w/g pola:pokaż wpisy:
Potrawy regionalne


Nazwa:Certyfikowane potrawy regionalne
WWW:
Opis:W ostatnich latach Częstochowa doczekała się wielu "konsumpcyjnych" produktów turystycznych - specjałów kuchni regionalnej oraz wyrobów spożywczych, które otrzymały certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej w kategoriach produkt regionalny, bądź pamiątka turystyczna.

W latach 2005-10 certyfikaty uzyskały:
-CIULIM LELOWSKI- Urząd Gminy i GOK Lelów
-CHLEB TATARCZUCH Z ŻAREK- UMiG Żarki
-POLEWKA JURAJSKA- Ośrodek Rekreacyjny "Morsko"
-GĘSIE PIPKI PO LELOWSKU- GOK Lelów
-CZULENT LELOWSKI- GOK Lelów
-KOZI SER WĘDZONY- "Kozia Zagroda", Ostrów
-OLSZTYŃSKIE LODY SZWEJA- Urząd Gminy Olsztyn
-SERNIK Z KOZIEGO SERA- "Kozia Zagroda", Ostrów
-PASZTET STAROPOLSKI- Społem PSS "Jedność" Częstochowa
-KLUSKI PRAŻUCHY- "Zamek" Ogrodzieniec i Zespół "Wrzos" Ryczów Kolonia
-KREMÓWKI Z CZĘSTOCHOWY- Zakład Cukierniczy „Michaś” SJ
-CZEKOLADY Z LEŚNIOWA- Klasztor Ojców Paulinów oraz UMiG Żarki
-CIASTECZKA LEŚNIOWSKIE- Klasztor Ojców Paulinów oraz UMiG Żarki
-ZŁOTOPOTOCKI PSTRĄG Z RUSZTU- Gastronomia „Na Grobli” PPUH KOBI
-OLSZTYŃSKA PARZYBRODA- Lokal „Zacisze” i Urząd Gminy w Olsztynie
-CHLEB WIEJSKI NA ZAKWASIE- Zagroda „Maciejówka” Ostrów i UMiG Żarki
-ŚLIWOWICA LELOWSKA- Urząd Gminy i GOK Lelów/ firma Toorank Polska Jasienica
-NALEWKA NA KOZIM MLEKU- „Kozia Zagroda”, Ostrów
-SER TWARDY DOJRZEWAJĄCY- „Kozia Zagroda”, Ostrów
-MIÓD Z NEKTARU KWIATÓW JURAJSKICH- Pasieka „Jurajski Bartnik”, Pabianice
-KASZANKA JURAJSKA- „Społem” PSS„Jedność” Częstochowa
-ZSIADŁE MLEKO WIEJSKIE- Częstochowska Spółdzielnia Mleczarska "MLECZGAL"
-MAŚLANKA OWOCOWA o smaku truskawkowym- CSM "MLECZGAL"
-ŻUR ZAKONNY W CHLEBKU- Karczma „U Zagłoby”, Częstochowa
-PSTRĄG ZŁOTOPOTOCKI NA BOTWINCE PODANY- Karczma „U Zagłoby”, Częstochowa
Potrawy regionalne

Nazwa:CHLEB JURAJSKI
Opis:Chleb jurajski, wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych, pieczony jest w piekarni przy ul. Tartakowej w Częstochowie.

Przepis
Receptura na "jurajski" pochodzi z początku lat 20. XX wieku.
Potrzeba na niego:
1 kg mąki żytniej, 1,5 kg mąki pszennej, 4,5 dkg soli, 21 g drożdży, woda - ile jej ciasto zabierze. Na wstępie trzeba sobie przygotować zakwas. Konieczny jest do niego zaczątek, czyli trochę zakwasu z poprzedniego ciasta. Rozrabia się go z mąką żytnią i wodą, zostawia na sześć i pół godziny w temperaturze 24-26 st. C i w efekcie otrzymuje tzw. przedkwas. Trzeba go przerobić na półkwas: dosypać mąki i odstawić na pięć godzin, pilnując, by jego temperatura oscylowała w granicach 26-28 st. C. Część uzyskanej masy zabiera się do następnego pieczenia, a resztę zamienia w kwas właściwy. Potrzeba do tego jeszcze trochę mąki, trzy godziny i temperatury w granicach 28-30 st. C. Wtedy dodajemy podmłodę: część mąki wymieszaną z drożdżami i wodą, rosnącą od dwóch godzin. Wreszcie można wsypać pozostałe składniki, czyli resztę mąki i sól, wyrobić ciasto.

Na podstawie artykułu Joanny Skiby w Gazecie Wyborczej.
Foto - Gazeta Wyborcza
Potrawy regionalne

Nazwa:CHLEB TATARCZUCH z Żarek
Opis:Tatarczuch to chleb wypiekany z mąki gryczanej, z użyciem mleka, wody oraz drożdży. Gdy zaczyn drożdżowy wyrośnie, ciasto przekłada się na grube blachy i piecze w piecu chlebowym przez około 2 godziny. Jeden bochenek tego chleba waży około 7 kilogramów, jest ciemny i ma słodki smak. To zasługa mąki oraz proporcji dodawanych składników. Chleb utrzymuje wilgotność przez siedem dni, przyspiesza trawienie i jest polecany osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego.

Chleb jest znany tylko w regionie częstochowskim (Żarki, Niegowa, Janów, Olsztyn). Nie jest sprzedawany w sklepach - można go kupić na tradycyjnych jarmarkach, odpustach parafialnych, targach (zawsze w Żarkach).
Tatarczuch otrzymał w 2001 roku pierwszą nagrodę - elitarną ZŁOTĄ PERŁĘ w ogólnopolskim konkursie Nasze kulinarne dziedzictwo.
Potrawy regionalne

Nazwa:CHLEB WIEJSKI NA ZAKWASIE
Opis:Chleb ten wypiekany z mąki żytniej z domieszką mąki pszenno-chlebowej.
Tajemnicą wypieku jest zakwas przygotowywany od podstaw, który dwa razy w tygodniu musi być "dokarmiany" - to znaczy musi być dodana do niego świeża porcja mąki oraz wody w odpowiednich proporcjach. Do zakwasu dodaje się mąką żytnią i pozostawia do zakwaszenia na kilka do kilkunastu godzin. W efekcie powstaje zaczyn, do którego dosypuje się odpowiednie ilości mąki żytniej i pszennej, sól i odrobinę cukru. Pozostawia się do wyrośnięcia, następnie przekłada do brytfanny, ponownie pozostawia do wyrośnięcia, po czym wkłada do pieca na 1,5 godziny.
Chleb jest pieczony w brytfannie, bochenek waży około 5-6 kilogramów i zachowuje świezość przez 7 dni. Powinien dojrzewać jeden dzień w celu uzyskania pożądanego smaku konsystencji i aromatu.

Chleb ten jest wypiekany w zagrodzie Maciejówka w Ostrowie w gminie Żarki. Właścicielka, Izabela Szewczyk, ma przepis na zakwas przekazany przez rodzinę - bez chemii, bez polepszaczy, proszków do pieczenia, ani drożdży piekarskich. Zakwas to relikt z czasów, kiedy nie znano pośpiechu. Bo prawdziwy chleb wymaga zakwasu i bardzo dużo cierpliwości.
Potrawy regionalne

Nazwa:CIASTECZKA LEŚNIOWSKIE
Opis:Do wyrobu ciasteczek lelowskich używa się jedynie mąki, jajek i cukru.
Wypiekane są przez miejscową żarecką piekarnię i ciastkarnię, na wodzie z sanktuarium oraz z mąki pszennej pochodzacej z upraw braci paulinów w Leśniowie. Ciasteczka oferowane są z różnymi dodatkami, z marmoladą, kakao.
Ciekawym dodatkiem do ciastek jest ich opakowanie - atrakcyjne kartowe pudełeczko z dodatkiem obrazków przedstawiających sanktuarium w Leśniowie, opisem błogosławieństw oferowanych w klasztorze, kalendarium najważniejszych wydarzeń.
Pudełko zawiera także mapę dojazdową.
Potrawy regionalne

Nazwa:CIASTECZKA Z CZĘSTOCHOWY
Opis:Wewnątrz opakowania znajduje się 6 ciastek owsianych z orzechami, produkowanych wyłącznie z surowców naturalnych, ciasteczka mają 3-miesięczny okres gwarancji.
Opakowanie po wyjęciu ciasteczek, co zwykle dzieje się bardzo szybko (po każdym kolejnym coraz szybciej) staje się turystycznym planem śródmieścia Częstochowy. W środku pudełka znajdują się także dwie karty pocztowe z wizerunkiem Klasztoru na Jasnej Górze i podświetlonego Ratusza Miejskiego.
Częstochowska Organizacja Turystyczna została wyróżniona za ten produkt w konkursie „Turystyczna Pamiątka z Regionu”, organizowanym przez Polską Organizację Turystyczną i Małopolską Organizację Turystyczną. Umowę o wspólnej realizacji „Ciasteczek z Częstochowy” podpisali: Częstochowska Organizacja Turystyczna (odpowiedzialna za projekt opakowania); Klasztor na Jasnej Górze oraz firma Consonni Dolce Halina Bartelak (odpowiedzialna za produkcję).
Potrawy regionalne

Nazwa:Ciasto Marchwiak
Opis:Właścicielem przepisu jest: Restauracja EM w Koziegłowach - Pawła Antasa i Michała Wróbla.
Wyróżniony certyfikatem Częstochowskiej Organizacji Turystycznej w roku 2011.
Potrawy regionalne

Nazwa:CIULIM LELOWSKI
Opis:Lelów to miejscowość, którą przed II wojną światową licznie zamieszkiwali Żydzi.
Ciulim lub czulent to potrawa z wielowiekową tradycją w kuchni żydowskiej, jak również w kuchni mieszkańców Lelowa. Lelowianie przejęli go od Żydów modyfikując tradycyjną potrawę żydowską.

Ciulim Lelowski przygotowuje się następująco:
ziemniaki starte jak na placki ziemniaczane doprawione pieprzem, solą, cebulą i tłuszczem łączy się z mięsem (najlepiej - żeberkami wieprzowymi). Surowe ciasto ziemniaczane przekłada się warstwowo mięsem w garnkach i wkłada się do pieca chlebowego na całą noc. Gotowy ciulim wykłada się łyżką na talerz.
Potrawy regionalne

Nazwa:CZEKOLADY z Leśniowa
Opis:Sanktuarium Matki Bożej w Leśniowie ośmielone pozytywnym odbiorem ciasteczek leśniowskich, postanowiło pójść dalej tym torem. Już w wakacje 2008 roku przystąpiono do pracy nad nowym pomysłem - czekoladą leśniowską. Wstępnie postanowiono, że powstanie sześć różnych tabliczek czekolady, Opracowano własne wzory opakowań. Sanktuarium w Leśniowie zawsze przywiązywało dużą wagę do jakości produktów, które tworzy, dlatego długo opracowywano receptury czekolady. Stworzono w 2009 roku linię czekolad o różnorodnej gamie smaków. Efektem tego było sześć różnych tabliczek:
Klasztorna - mleczna z arachidami i jabłkami;
Przeorska - mleczna z orzechami laskowymi;
Rodzinna - mleczna z migdałami i malinami;
Mnicha - gorzka 70%;
Paulińska - mleczna;
Żarecka - gorzka z orzechami laskowymi i pomarańczą.
Niebawem dostępne będą także dwie inne tabliczki: Anielska - biała; Postna - bez cukru, deserowa dla diabetyków.
Czekoladę można nabyć tylko w sanktuarium w Leśniowie.
Potrawy regionalne

Nazwa:CZULENT LELOWSKI
Opis:Czulent – inaczej "cholent", czoulent – potrawa z kuchni żydowskiej spożywana w szabasowy obiad. Czulent to bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzony z koszernego mięsa, z fasolą (często ciecierzycą), cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Czasami w jego skład wchodzą także jajka na twardo, knedle. W związku z tym, że w szabas nie wolno gotować (na ogniu), czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w wygaszonym acz rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez noc i był gotowy na sobotni obiad.
Dawniej, w małych miejscowościach noszono przygotowany czulent do miejscowej piekarni, aby udusił się w powoli stygnącym piecu chlebowym. Specjalne miejsce w piecu, służące do przechowywania ciepłych potraw, nazywa się szabaśnikiem.
Składniki czulentu: fasola, mięso - pręga wołowa, smalec gęsi, cebula, czosnek, kasza gryczana, przyprawy (papryka słodka i ostra, pieprz,sól). Fasolę namaczamy, mięso kroimy, dusimy na smalcu gęsim z czosnkiem i cebulą. Łączymy uduszone mięso z ugotowaną kaszą i fasolą. Razem dusimy.
Czulent często jest mylony z ciulimem, potrawą przyrządzaną z okazji świąt na bazie ziemniaków, mięsa, przypraw - odpowiednikiem żydowskiego czulentu.

Co roku w sierpniu w Lelowie odbywa się Święto Ciulimu-Czulentu, gdzie można spróbować obu tych potraw, porównać i znaleźć różnice.